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who engages in any conduct in viola-
tion of the prohibitions, limitations, 
and restrictions contained in this part 
may be subject to civil action under 5 
U.S.C. app. 504(a) and a civil monetary 
penalty of not more than the amounts 
set in Table 1 to this section, as ad-
justed in accordance with the inflation 
adjustment procedures prescribed in 
the Federal Civil Penalties Inflation 
Adjustment Act of 1990, as amended, or 
the amount of the compensation the 
individual received for the prohibited 
conduct, whichever is greater. 

TABLE 1 TO § 2636.104 

Date of violation Penalty 

Violation occurring between Sept. 29, 
1999 and Nov. 2, 2015 .......................... $11,000 

Violation occurring after Nov. 2, 2015 ...... 22,021 

(b) Disciplinary and corrective action. 
An agency may initiate disciplinary or 
corrective action against an employee 
who violates any provision of this part, 
which may be in addition to any civil 
penalty prescribed by law. When an 
employee engages in conduct in good 
faith reliance upon an advisory opinion 
issued under § 2636.103 of this subpart, 
an agency may not initiate discipli-
nary or corrective action for violation 
of this part. Disciplinary action in-
cludes reprimand, suspension, demo-
tion and removal. Corrective action in-
cludes any action necessary to remedy 
a past violation or prevent a con-
tinuing violation of this part, including 
but not limited to restitution or termi-
nation of an activity. It is the responsi-
bility of the employing agency to ini-
tiate disciplinary or corrective action 
in appropriate cases. However, the Di-
rector of the Office of Government Eth-
ics may order corrective action or rec-
ommend disciplinary action under the 
procedures at part 2638 of this sub-
chapter. The imposition of disciplinary 
action is at the discretion of the em-
ploying agency. 

[56 FR 1723, Jan. 17, 1991, as amended at 63 
FR 43068, Aug. 12, 1998; 64 FR 47097, Aug. 30, 
1999; 81 FR 41790, June 28, 2016; 82 FR 8133, 
Jan. 24, 2017; 83 FR 2331, Jan. 17, 2018; 84 FR 
6055, Feb. 26, 2019; 85 FR 2281, Jan. 15, 2020; 86 
FR 7637, Feb. 1, 2021; 87 FR 2525, Jan. 18, 2022] 

Subpart B [Reserved] 

Subpart C—Outside Earned In-
come Limitation and Employ-
ment and Affiliation Restric-
tions Applicable to Certain 
Noncareer Employees 

§ 2636.301 General standards. 
A covered noncareer employee shall 

not: 
(a) Receive outside earned income in 

excess of the 15 percent limitation de-
scribed in § 2636.304 of this subpart; 

(b) Receive compensation or allow 
the use of his name in violation of the 
restrictions relating to professions in-
volving a fiduciary relationship de-
scribed in § 2636.305 of this subpart; 

(c) Receive compensation for serving 
as an officer or board member in viola-
tion of the restriction described in 
§ 2636.306 of this subpart; or 

(d) Receive compensation for teach-
ing without having first obtained ad-
vance authorization as required by 
§ 2636.307 of this subpart. 

§ 2636.302 Relationship to other laws 
and regulations. 

The limitations and restrictions con-
tained in this section are in addition to 
any limitations and restrictions im-
posed upon an employee by applicable 
standards of conduct or by reason of 
any statute or regulation relating to 
conflicts of interest. Even though con-
duct or the receipt of compensation is 
not prohibited by this subpart, an em-
ployee should accept compensation or 
engage in the activity for which com-
pensation is offered only after deter-
mining that it is otherwise permissible. 
In particular, a covered noncareer em-
ployee should accept compensation 
only after determining that its receipt 
does not violate section 102 of Execu-
tive Order 12674, as amended, which 
prohibits a covered noncareer em-
ployee who is also a Presidential ap-
pointee to a full-time noncareer posi-
tion from receiving any outside earned 
income for outside employment or for 
any other activity performed during 
that Presidential appointment. 

[56 FR 1723, Jan. 17, 1991, as amended at 63 
FR 43069, Aug. 12, 1998] 

§ 2636.303 Definitions. 
For purposes of this section: 
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(a) Covered noncareer employee means 
an employee, other than a Special Gov-
ernment employee as defined in 18 
U.S.C. 202, who occupies a position 
classified above GS–15 of the General 
Schedule or, in the case of positions 
not under the General Schedule, for 
which the rate of basic pay is equal to 
or greater than 120 percent of the min-
imum rate of basic pay payable for GS– 
15 of the General Schedule, and who is: 

(1) Appointed by the President to a 
position described in the Executive 
Schedule, 5 U.S.C. 5312 through 5317, or 
to a position that, by statute or as a 
matter of practice, is filled by Presi-
dential appointment, other than: 

(i) A position within the uniformed 
services; or 

(ii) A position within the foreign 
service below the level of Assistant 
Secretary or Chief of Mission; 

(2) A noncareer member of the Senior 
Executive Service or of another SES- 
type system, such as the Senior For-
eign Service; 

(3) Appointed to a Schedule C posi-
tion or to a position under an agency- 
specific statute that establishes ap-
pointment criteria essentially the 
same as those set forth in § 213.3301 of 
this title for Schedule C positions; or 

(4) Appointed to a noncareer execu-
tive assignment position or to a posi-
tion under an agency-specific statute 
that establishes appointment criteria 
essentially the same as those for non-
career executive assignment positions. 
For purposes of applying this definition 
to an individual who holds a General 
Schedule or other position that pro-
vides several rates of pay or steps per 
grade, his rate of basic pay shall be the 
rate of pay for the lowest step of the 
grade at which he is employed. 

Example 1. A Schedule C appointee to a po-
sition with the United States Information 
Agency who holds a GS–15 position and who 
is compensated at the rate for GS–15, Step 9 
is not a covered noncareer employee even 
though the pay he receives in a calendar 
year exceeds the annual pay for a position 
above GS–15. Notwithstanding that he is 
compensated at Step 9, the basic rate of pay 
for the GS–15 position he holds is the rate in 
effect for GS–15, Step 1 of the General Sched-
ule, which is lower than the rate for a posi-
tion above GS–15. 

Example 2. An employee of the Environ-
mental Protection Agency who has been a 

career GS–15 employee for 10 years and who 
is offered a non-career SES position with the 
Federal Aviation Administration will, if he 
accepts the offer, become a covered non-
career employee by reason of that appoint-
ment, regardless of his former status. 

Example 3. A Department of Justice em-
ployee who holds a Schedule A appointment 
is not a covered noncareer employee even 
though he does not have competitive status 
within the meaning of § 212.301 of this title. 

(b) Outside earned income and com-
pensation both mean wages, salaries, 
honoraria, commissions, professional 
fees and any other form of compensa-
tion for services other than salary, 
benefits and allowances paid by the 
United States Government. Neither 
term includes: 

(1) Items that may be accepted under 
applicable standards of conduct gift 
regulations if they were offered by a 
prohibited source; 

(2) Income attributable to service 
with the military reserves or national 
guard; 

(3) Income from pensions and other 
continuing benefits attributable to pre-
vious employment or services; 

(4) Income from investment activi-
ties where the individual’s services are 
not a material factor in the production 
of income; 

(5) Copyright royalties, fees, and 
their functional equivalent, from the 
use or sale of copyright, patent and 
similar forms of intellectual property 
rights, when received from established 
users or purchasers of those rights; 

(6) Actual and necessary expenses in-
curred by the employee in connection 
with an outside activity. Where such 
expenses are paid or reimbursed by an-
other person, the amount of any such 
payment shall not be counted as com-
pensation or outside earned income. 
Where such expenses are not paid or re-
imbursed, the amount of compensation 
or earned income shall be determined 
by subtracting the actual and nec-
essary expenses incurred by the em-
ployee from any payment received for 
the activity; or 

(7) Compensation for: 
(i) Services rendered prior to January 

1, 1991, or prior to becoming a covered 
noncareer employee; 
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(ii) Services rendered in satisfaction 
of a covered noncareer employee’s obli-
gation under a contract entered into 
prior to January 1, 1991; or 

(iii) Services which the covered non-
career employee first undertook to pro-
vide prior to January 1, 1991, where the 
standards of the applicable profession 
require the employee to complete the 
case or other undertaking. 

Example 1. A covered noncareer employee is 
a limited partner in a partnership that in-
vests in commercial real estate. Because he 
does not take an active role in the manage-
ment of the partnership, his share of the 
partnership income is neither ‘‘outside 
earned income’’ nor ‘‘compensation.’’ 

Example 2. A covered noncareer employee 
of the Civil Rights Commission serves with-
out compensation as a member of the Board 
of Visitors for a university. The roundtrip 
airfare and hotel expenses paid by the uni-
versity to permit him to attend quarterly 
meetings of the Board are neither ‘‘outside 
earned income’’ or ‘‘compensation.’’ 

Example 3. Where a covered noncareer em-
ployee pays for transcripts of a hearing in 
which he is providing pro bono legal rep-
resentation, reimbursements for those ex-
penses by a legal aid organization are nei-
ther ‘‘outside earned income’’ nor ‘‘com-
pensation.’’ 

Example 4. During the term of his appoint-
ment, a Deputy Assistant Secretary of Labor 
enters into a contract to write a book of fic-
tional short stories. Royalties based on ac-
tual sales of the book after publication are 
investment income attributable to the prop-
erty interest he retains in the book and, as 
such, are neither ‘‘outside earned income’’ 
nor ‘‘compensation.’’ 

(c) Receive means that the employee 
has the right to exercise dominion and 
control over the compensation or out-
side earned income and direct its sub-
sequent use. Compensation or outside 
earned income is received by an em-
ployee if it is for his conduct and: 

(1) If it is paid to any other person on 
the basis of designation, recommenda-
tion or other specification by the em-
ployee; or 

(2) If, with the employee’s knowledge 
and acquiescence, it is paid to his par-
ent, sibling, spouse, child or dependent 
relative. 

Compensation that is prohibited by 
§ 2636.305 through § 2636.307 of this sub-
part is received while an individual is 
an employee if it is for conduct by him 
that occurs while an employee, even 

though actual payment may be de-
ferred until after Federal employment 
has terminated. Also, compensation or 
outside earned income donated to a 
charitable organization is received by 
the employee. 

[56 FR 1723, Jan. 17, 1991, as amended at 63 
FR 43069, Aug. 12, 1998; 64 FR 2422, Jan. 14, 
1999; 72 FR 16987, Apr. 6, 2007] 

§ 2636.304 The 15 percent limitation on 
outside earned income. 

(a) Limitation applicable to individuals 
who are covered noncareer employees on 
January 1 of any calendar year. A cov-
ered noncareer employee may not, in 
any calendar year, receive outside 
earned income attributable to that cal-
endar year which exceeds 15 percent of 
the annual rate of basic pay for level II 
of the Executive Schedule under 5 
U.S.C. 5313, as in effect on January 1 of 
such calendar year. The effective date 
of a change in the rate for level II of 
the Executive Schedule shall be the 
date on which a new rate of basic pay 
for level II first becomes applicable to 
any level II position. 

NOTE: Notwithstanding the 15 percent limi-
tation described in this section, a covered 
noncareer employee who is a Presidential ap-
pointee to a full-time noncareer position is 
prohibited by section 102 of Executive Order 
12674, as amended, from receiving any out-
side earned income for outside employment 
or any other activity performed during that 
Presidential appointment. 

Example 1. Notwithstanding that the com-
pensation he will receive would not exceed 15 
percent of the rate for level II of the Execu-
tive Schedule, a covered noncareer employee 
of the Department of Energy may not re-
ceive any compensation for teaching a uni-
versity course unless he first receives the au-
thorization required by § 2636.307 of this sub-
part. 

(b) Limitation applicable to individuals 
who become covered noncareer employees 
after January 1 of any calendar year. The 
outside earned income limitation that 
applies to an individual who becomes a 
covered noncareer employee during a 
calendar year shall be determined on a 
pro rata basis. His outside earned in-
come while so employed in that cal-
endar year shall not exceed 15 percent 
of the annual rate of basic pay for level 
II of the Executive Schedule in effect 
on January 1 of the calendar year di-
vided by 365 and multiplied by the 
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