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M e m o r a n d u m

U n i t e d  S t a t e s  G o v e r n m e n t FORM G-1151 (1-92)

R a il r o a d  R e t ir e m e n t  B o a r d

L-2008-05 
February 29,2008

TO : Ronald Russo
Director of Policy and  Systems

FROM : Steven A. Bartt 
G eneral Coun:

SUBJECT : Policy Regarding A dvanced Filing for Disability Annuities

This is in reply to your m em orandum  of January 4,2008, wherein you asked if an  
em ployee has filed an  A A-Id an9  then dies, c a n  his survivors file the A A-1 so 
that the ag e n cy  c a n  consider whether the em ployee may have been  entitled 
to a  disability annuity prior to his death . As background, you described the 
following two recen t cases in which an  em ployee has com pleted  the disability 
package , which includes a  signed and  d a te d  AA-1 d, but has died before filing 
his AA-1.

CASE 1 : An em ployee co n tac ted  the field office on June 22, 2007, requesting 
an  application for a  disability annuity. A disability p ack e t (Form AA-ld, G-251 
and  G-197) w as released  for the em ployee to com plete . On July 31, the field 
office was informed tha t the em ployee planned to return to work. On O ctober 
2,2007, the em ployee called th§ sam e field office a n d  requested to file a  
disability application. The em ployee asked if he could com plete the paperwork 
previously sent to him in June, hje was advised tha t this w as a c ce p ta b le . The 
com pleted p ack e t w as then dropped off a t the field office the next day. The 
disability p ack e t does not include an  AA-1. The p ac k e t w as next looked a t on 
O ctober 18,2007, a t  which time the c o n tac t representative called the 
em ployee to com ple te  the AA-,1. The em ployee’s wife informed the co n tac t 
representative th a t the  em ployee had died the previous day.

CASE 2 : An em ployee co n tac ted  the field office a n d  requested  to file for a 
disability annuity. A disability p ack ag e  (including the sam e docum ents itemized 
in C ase 1) was released  an d  an  appointm ent w as m a d e  to com plete the AA-1. 
The em ployee m ailed the com pleted disability p a c k a g e  back  to the field office 
before his schedu led  appointm ent. The em ployee died  before the scheduled 
appointm ent.t



C onclusion

For the reasons explained belovy, it is my opinion that if an em ployee has filed a  
Form AA-ld, the em ployee's survivors who would be entitled to any annuities 
d u e  but unpaid  a t the em ployee's d ea th  m ay file a  Form AA-1 so tha t the 
ag en cy  m ay consider whether the em ployee was disabled prior to his death .

Discussion

Section 6(a)(1) of the Railroad Retirement Act (RRA) provides for the  paym ent 
of annuities d u e  but unpaid a t the d ea th  of a  railroad em ployee:

Annuities under section 2(a)(1) and  supplem ental 
annuities under section 2(b) which will have becom e due an  
individual but will not have b een  paid a t the time of such 
individual's d ea th  shall b e  pay  ab le  to the person, if any who is 
determ ined by the Board to b e  such individual’s widow or widower 
an d  to have been  living with such individual a t the time of such 
individual’s dea th  and  who will not have died before receiving 
paym ent of such annuities. If there b e  no such widow or widower, 
such annuities shall be  payable to any person or persons, equitably 
entitled thereto, to the extent a n d  in the proportions that he or they 
shall have paid the expenses of burial of such individual, an d  to the 
extent tha t he or they will not have b een  reimbursed under 
subsection (b) of this section for having paid such expenses. If there 
b e  no person or persons so entitled, or if the total of such annuities 
ex ceed s the am ount payable under this subdivision to such person 
or persons, such total, or the rem ainder thereof, as the c a se  m ay 
be, shall b e  paid to the children, grandchildren, parents, or brothers 
a n d  sisters of the d ec ea sed  individual in the sam e m anner as if such 
annuities w ere a  lump sum payab le  under subsection (c)(1) of this 
section.

Section 6(a) provides the order of paym ent for an  annuity am ount th a t w as left 
unpaid a t  the d ea th  of a  railroad em ployee annuitant. Since a  finding tha t a 
d e c e a s e d  railroad em ployee was disabled an d  entitled to a  disability annuity 
prior to the  em ployee’s dea th  would result in an  annuity due  but unpaid  a t the 
em ployee 's dea th , it is my opinion that an  individual must fall within the  survivors 
identified in section 6(a) in order to file an  AA-1 for a  determ ination of the 
em p lo y ee’s eligibility. Thus, for exam ple, if one  or both of the em ployees in the 
c a se  exam ples set out in your m em orandum  w ere to b e  found to h av e  been  
disabled prior to the em ployee’s d ea th  (and presuming that the  em ployee  also 
lived long enough to satisfy the required waiting period), it is possible tha t an



annuity am ount could b ec o m e  payab le to the em ployee's widow or widower 
or one of the other survivors n am ed  in section 6(a) of the RRA.

Of course, in order for an  annuity to b eco m e payable in th e  first p lace, an  
em ployee must have filed an  application with the Board. Section 2(a)(1) of the 
RRA, which sets out the eligibility requirements for an  em ployee annuity under 
th e  RRA, requires in pertinent part that the em ployee "shall have  filed 
application for annuities". Section 2(a)(1) does not specify th e  type or format of 
application that must b e  used in order to  claim an  annuity.

Section 5 of the RRA, which provides for annuity beginning a n d  ending dates, 
provides the most specific information in the Act itself concerning the 
application that must b e  filed with the ag en cy  in order to claim a  benefit under 
th e  Act. Section 5(b) provides in pertinent part that:

An application for any  paym ent under this Act shall b e  m a d e  an d  
filed in such m anner a n d  form as the Board m ay prescribe. An 
application filed with the  Board for an  em ployee annuity, spouse 
annuity, or divorced spouse annuity on the basis of th e  em ploym ent 
record of an  em ployee who will have com pleted  less th an  ten 
years of service shall b e  d e e m e d  to b e  an  application for any 
benefit to which such applican t may b e  entitled under this Act or 
section 202(a), section 202(b), or section 202(c) of th e  Social 
Security Act. An application filed with the Board for an  annuity on 
the basis of the em ploym ent record of an  em ployee w ho will have 
com pleted  ten years of service shall, unless the  app lican t specified 
otherwise, b e  d e e m e d  to b e  an  application for any  benefit to 
which such applicant m ay b e  entitled under this Act or title II of the 
Social Security A c t . . .

Although section 5(b) does not describe in any detail th e  con ten ts of an  
application, it contains two provisions that are particularly helpful in responding 
to  your inquiry. First, section 5(b) indicates that the form a n d  conten ts of an  
application for benefits is a  m atter of discretion for the  Board. In other words, 
th e  Board has authority to d e c id e  w hat information should b e  furnished in an 
application as well as w hat form at to use for the application.

The second  provision of section 5(b) that should b e  considered  in answering 
your inquiry is tha t one application filed with the ag e n cy  shall generally serve as 
a n  application for any other benefit tha t a  claim ant m ay b e  entitled to under 
th e  RRA. In other words, although section 5(b) of the Act gives discretion to the 
Board as to the format an d  contents of an  application, it also is in tended  to 
e a s e  or limit the steps a  claim ant must take in order to  ob tain  paym ent of a  
benefit under the Act.
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The Board's regulations provide no more gu idance  with respect to your inquiry 
than  does section 5(b). The first sentence of section 217.6(a) of the Board's 
regulations provides that, "An application filed with the  Board is generally one 
tha t is filed on a  form set up by the Board for tha t purpose." Thus, neither the 
RRA nor the Board's regulations contain a  detailed  description of w hat will be 
considered to b e  a n  application for a  benefit. In fact, the Board has latitude to  
develop the questions to b e  asked and  the information to b e  solicited in 
connection with th e  individual's claim for an  annuity.

We look next a t  a  genera l description of e a c h  docum en t identified in your 
m em orandum  as being required of an  applicant for a  disability annuity. The 
Form AA-1 is entitled “Application for Employee Annuity." This form solicits a  
variety of information ab o u t the em ployee, including the  type of annuity sought, 
military service, the  em ployee 's railroad an d  non-railroad work an d  earnings, 
pay  for time lost, railroad sick pay, current connection  eligibility, e tc . The Form 
AA-ld, entitled “Application for Determination of Employee's Disability," solicits 
primarily information ab o u t the em ployee's m edical condition an d  m edical 
care , but also asks questions abou t other topics, including the  em ployee's 
education an d  training, daily activities, an d  work a n d  earnings. Both the  AA-1 
an d  the AA-ld require identifying information ab o u t the  em ployee, including 
the em ployee's n am e, social security number, railroad retirement claim number, 
an d  daytim e te lep h o n e  number.

RRB Form G-197 is entitled "Authorization to Disclose Information to the Railroad 
Retirement Board." The form is used to obtain th e  em ployee 's written 
authorization to ob tain  information to b e  used in adjudication of his/her claim 
for a  disability annuity, such as records regarding th e  em ployee 's treatm ent, 
hospitalization, a n d  ou tpatien t care. Form G-251, entitled “Vocational Report," 
requests information ab o u t the em ployee's work history.

In the ca se  of a  disability annuity, it is significant in responding to your inquiry 
tha t the Form AA-ld is called  an  "Application for Determination of Employee's 
Disability." Since neither the RRA nor the Board's regulations specify tha t a  
particular form must b e  used in order to file for a  disability annuity an d  since the 
em ployee in both ca ses  summarized in your m em orandum  com pleted , signed, 
an d  returned to  th e  a g e n c y  a  form furnished by th e  ag e n cy  in response to  the 
em ployee 's request to  file for a  disability annuity, a n d  since the  title of tha t form 
states that it is an  application  for a  determination of em ployee disability, it is my 
opinion tha t e a c h  of those em ployees in the ca ses  c ited  filed an  application 
prior to their dea ths. Further, it is my opinion tha t w here an  em ployee com pletes 
an d  signs a  Form AA-ld, files that Form AA-ld with th e  Board, a n d  then dies prior 
to com pleting a  Form AA-1, the em ployee's survivors w ho would b e  entitled to 
any annuities d u e  bu t unpaid a t death  m ay file a  Form AA-1 so tha t a
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determination of whether the em ployee was entitled to a  disability annuity prior 
to his d ea th  may be m ade.
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