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(1) You are a non-profit organization, 
corporation, or association which is 
not controlled by, or is not a sub-
sidiary of, a profit making corporation 
or business enterprise and the facility 
or project will provide a benefit or spe-
cial service to the general public or to 
a program of the Secretary; 

(2) You provide without charge, or at 
reduced rates, a valuable benefit to the 
public at large or to the programs of 
the Secretary of the Interior; 

(3) You hold a valid Federal author-
ization in connection with your grant 
and the United States is already re-
ceiving compensation for this author-
ization. This paragraph does not apply 
to oil and gas leases issued under part 
3100 of this chapter; or 

(4) Your grant involves a cost share 
road or a reciprocal right-of-way agree-
ment not subject to subpart 2812 of this 
chapter. In these cases, BLM will de-
termine the rent based on the propor-
tion of use. 

(c) The BLM State Director may 
waive or reduce your rent payment if 
the BLM State Director determines 
that paying the full rent will cause you 
undue hardship and it is in the public 
interest to waive or reduce your rent. 
In your request for a waiver or rental 
reduction you must include a suggested 
alternative rental payment plan or 
timeframe within which you anticipate 
resuming full rental payments. BLM 
may also require you to submit specific 
financial and technical data or other 
information that corrects or modifies 
the statement of financial capability 
required by § 2804.12(a)(5) of this part. 

§ 2806.16 When must I make estimated 
rent payments to BLM? 

To expedite the processing of your 
grant application, BLM may estimate 
rent payments and collect that amount 
before it issues the grant. The amount 
may change once BLM determines the 
actual rent of the right-of-way. BLM 
will credit any rental overpayment, 
and you are liable for any under-
payment. This section does not apply 
to rent payments made under a rent 
schedule in this part. 

LINEAR RIGHTS-OF-WAY 

§ 2806.20 What is the rent for a linear 
right-of-way grant? 

(a) Except as described in § 2806.26 of 
this chapter, the BLM will use the Per 
Acre Rent Schedule (see paragraph (c) 
of this section) to calculate rent for all 
linear right-of-way authorizations, re-
gardless of the granting authority 
(FLPMA, MLA, and their prede-
cessors). Counties (or other geo-
graphical areas) are assigned to an ap-
propriate zone in accordance with 
§ 2806.21. The BLM will adjust the per 
acre rent values in the schedule annu-
ally in accordance with § 2806.22(a), and 
it will revise the schedule at the end of 
each 10-year period in accordance with 
§ 2806.22(b). 

(b) The annual per acre rent for all 
types of linear right-of-way facilities is 
the product of 4 factors: The per acre 
zone value multiplied by the encum-
brance factor multiplied by the rate of 
return multiplied by the annual adjust-
ment factor (see § 2806.22(a)). 

(c) You may obtain a copy of the cur-
rent Per Acre Rent Schedule from any 
BLM state or field office or by writing: 
Director, BLM, 1849 C St., NW., Mail 
Stop 1000 LS, Washington, DC 20240. 
The BLM also posts the current rent 
schedule on the BLM Homepage on the 
Internet at http://www.blm.gov. 

[73 FR 65071, Oct. 31, 2008] 

§ 2806.21 When and how are counties 
or other geographical areas as-
signed to a County Zone Number 
and Per Acre Zone Value? 

Counties (or other geographical 
areas) are assigned to a County Zone 
Number and Per Acre Zone Value based 
upon 80 percent of their average per 
acre land and building value published 
in the Census of Agriculture (Census) 
by the National Agricultural Statistics 
Service (NASS). The initial assignment 
of counties to the zones will cover 
years 2006 through 2010 of the Per Acre 
Rent Schedule and is based upon data 
contained in the most recent NASS 
Census (2002). Subsequent re-assign-
ments of counties will occur every 5 
years (in 2011 based upon 2007 NASS 
Census data, in 2016 based upon 2012 
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NASS Census data, and so forth) fol-
lowing the publication of the NASS 
Census. 

[73 FR 65071, Oct. 31, 2008] 

§ 2806.22 When and how does the Per 
Acre Rent Schedule change? 

(a) Each calendar year the BLM will 
adjust the per acre rent values in 
§ 2806.20 for all types of linear right-of- 
way facilities in each zone based on the 
average annual change in the IPD–GDP 
for the 10-year period immediately pre-
ceding the year that the NASS Census 
data becomes available. For example, 
the average annual change in the IP– 
GDP from 1994 to 2003 (the 10-year pe-
riod immediately preceding the year 
(2004) that the 2002 NASS Census data 
became available) is 1.9 percent. This 
annual adjustment factor is applied to 
years 2006 through 2015 of the Per Acre 
Rent Schedule. Likewise, the average 
annual change in the IPD–GDP from 
2004 to 2013 (the 10-year period imme-
diately preceding the year (2014) when 
the 2012 NASS Census data will become 
available) will be applied to years 2016 
through 2025 of the Per Acre Rent 
Schedule. 

(b) The BLM will review the NASS 
Census data from the 2012 NASS Cen-
sus, and each subsequent 10-year pe-
riod, and as appropriate, revise the 
number of county zones and the per 
acre zone values. Any revision must in-
clude 100 percent of the number of 
counties and listed geographical areas 
for all states and the Commonwealth of 
Puerto Rico and must reasonably re-
flect the increases or decreases in the 
average per acre land and building val-
ues contained in the NASS Census. 

[73 FR 65072, Oct. 31, 2008] 

§ 2806.23 How will the BLM calculate 
my rent for linear rights-of-way the 
Per Acre Rent Schedule covers? 

(a) Except as provided by §§ 2806.25 
and 2806.26, the BLM calculates your 
rent by multiplying the rent per acre 
for the appropriate county (or other 
geographical area) zone from the cur-
rent schedule by the number of acres 
(as rounded up to the nearest tenth of 
an acre) in the right-of-way area that 
fall in each zone and multiplying the 
result by the number of years in the 

rental payment period (the length of 
time for which the holder is paying 
rent). 

(b) The BLM will phase-in the initial 
implementation of the Per Acre Rent 
Schedule (see § 2806.20(c)) by reducing 
the 2009 per acre rent by 25 percent. 

(c) If the BLM has not previously 
used the rent schedule to calculate 
your rent, we may do so after giving 
you reasonable written notice. 

[73 FR 65072, Oct. 31, 2008] 

§ 2806.24 How must I make rental pay-
ments for a linear grant? 

(a) Term grants. For linear grants, ex-
cept those issued in perpetuity, you 
must make either nonrefundable an-
nual payments or a nonrefundable pay-
ment for more than 1 year, as follows: 

(1) One-time payments. You may pay 
in advance the total rent amount for 
the entire term of the grant or any re-
maining years. 

(2) Multiple payments. If you choose 
not to make a one-time payment, you 
must pay according to one of the fol-
lowing methods: 

(i) Payments by individuals. If your an-
nual rent is $100 or less, you must pay 
at 10-year intervals, not to exceed the 
term of the grant. If your annual rent 
is greater than $100, you may pay annu-
ally or at 10-year intervals, not to ex-
ceed the term of the grant. For exam-
ple, if you have a grant with a remain-
ing term of 30 years, you may pay in 
advance for 10 years, 20 years, or 30 
years, but not any other multi-year pe-
riod. 

(ii) Payments by all others. If your an-
nual rent is $500 or less, you must pay 
rent at 10-year intervals, not to exceed 
the term of the grant. If your annual 
rent is greater than $500, you may pay 
annually or at 10-year intervals, not to 
exceed the term of the grant. 

(b) Perpetual grants. For linear grants 
issued in perpetuity (except as noted in 
§§ 2806.25 and 2806.26), you must make 
either nonrefundable annual payments 
or a nonrefundable payment for more 
than 1 year, as follows: 

(1) Payments by individuals. If your 
annual rent is $100 or less, you must 
pay at 10-year intervals, not to exceed 
30 years. If your annual rent is greater 
than $100, you may pay annually or at 
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