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§ 285.527 May I demonstrate financial 
strength and reliability to meet the 
financial assurance requirement for 
lease or grant activities? 

The MMS may allow you to use your 
financial strength and reliability to 
meet financial assurance requirements. 
We will make this determination based 
on audited financial statements, busi-
ness stability, reliability, and compli-
ance with regulations. 

(a) You must provide the following 
information if you want to dem-
onstrate financial strength and reli-
ability to meet your financial assur-
ance requirements: 

(1) Audited financial statements (in-
cluding auditor’s certificate, balance 
sheet, and profit and loss sheet) that 
show you have financial capacity sub-
stantially in excess of existing and an-
ticipated lease and other obligations; 

(2) Evidence that shows business sta-
bility based on 5 years of continuous 
operation and generation of renewable 
energy on the OCS or onshore; 

(3) Evidence that shows reliability in 
meeting obligations based on credit 
ratings or trade references, including 
names and addresses of other lessees, 
contractors, and suppliers with whom 
you have dealt; and 

(4) Evidence that shows a record of 
compliance with laws, regulations, and 
lease, ROW, or RUE terms. 

(b) If we approve your request to use 
your financial strength and reliability 
to meet your financial assurance re-
quirements, you must submit annual 
updates to the information required by 
paragraph (a) of this section. You must 
submit this information no later than 
March 31 of each year. 

(c) If the annual updates to the infor-
mation required by paragraph (a) of 
this section do not continue to dem-
onstrate financial strength and reli-
ability or MMS has reason to believe 
that you are unable to meet the finan-
cial assurance requirements of this sec-
tion, after notice and opportunity for a 
hearing, MMS will terminate your abil-
ity to use financial strength and reli-
ability for financial assurance and re-
quire you to provide another type of fi-
nancial assurance. You must provide 
this new financial assurance instru-
ment within 90 days after we terminate 

your use of financial strength and reli-
ability. 

§ 285.528 May I use a third-party guar-
anty to meet the financial assur-
ance requirement for lease or grant 
activities? 

(a) You may use a third-party guar-
anty if the guarantor meets the cri-
teria prescribed in paragraph (b) of this 
section and submits an agreement 
meeting the criteria prescribed in para-
graph (c) of this section. The agree-
ment must guarantee compliance with 
the obligations of all lessees and opera-
tors and grant holders. 

(b) The MMS will consider the fol-
lowing factors in deciding whether to 
accept an agreement: 

(1) The length of time that your 
guarantor has been in continuous oper-
ation as a business entity. You may ex-
clude periods of interruption that are 
beyond the guarantor’s control by dem-
onstrating, to the satisfaction of the 
Director, that the interruptions do not 
affect the likelihood of your guarantor 
remaining in business during the SAP, 
COP, and decommissioning stages of 
activities covered by the indemnity 
agreement. 

(2) Financial information available in 
the public record or submitted by your 
guarantor in sufficient detail to show 
us that your guarantor meets the cri-
terion stated in paragraph (b)(4) of this 
section. Such detail includes: 

(i) The current rating for your guar-
antor’s most recent bond issuance by a 
generally recognized bond rating serv-
ice such as Moody’s Investor Service or 
Standard and Poor’s Corporation; 

(ii) Your guarantor’s net worth, tak-
ing into account liabilities for compli-
ance with all terms and conditions of 
your lease, regulations, and other guar-
antees; 

(iii) Your guarantor’s ratio of current 
assets to current liabilities, taking 
into account liabilities for compliance 
with all terms and conditions of your 
lease, regulations, and other guaran-
tees; and 

(iv) Your guarantor’s unencumbered 
domestic fixed assets. 

(3) If the information in paragraph 
(b)(2) of this section is not publicly 
available, your guarantor must submit 
the information in the following table, 
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to be updated annually within 90 days 
of the end of the fiscal year (FY) or as 
otherwise prescribed. 

(4) Your guarantor’s total out-
standing and proposed guarantees must 
not exceed 25 percent of its 
unencumbered domestic net worth. 

(c) Your guarantor must submit an 
agreement executed by the guarantor 
and all parties bound by the agree-
ment. All parties are bound jointly and 
severally and must meet the qualifica-
tions set forth in § 285.107. 

(1) When any party is a corporation, 
two corporate officers authorized to 
execute the guaranty agreement on be-
half of the corporation must sign the 
agreement. 

(2) When any party is a partnership, 
joint venture, or syndicate, the guar-
anty agreement must bind each party 
who has a beneficial interest in your 
guarantor and provide that, upon MMS 
demand under your guaranty, each 
party is jointly and severally liable for 
compliance with all terms and condi-
tions of your lease(s) or grant(s) cov-
ered by the agreement. 

(3) When forfeiture of the guaranty is 
called for, the agreement must provide 
that your guarantor will either bring 
your lease(s) or grant(s) into compli-
ance or provide, within 7 days, suffi-
cient funds to permit MMS to complete 
corrective action. 

(4) The guaranty agreement must 
contain a confession of judgment, pro-
viding that, if we determine that you 
are, or your operator or operating 
rights owner is, in default, the guar-
antor must not challenge the deter-
mination and must remedy the default. 

(5) If you fail, or your operator or op-
erating rights owner fails, to comply 

with any law, term, or regulation, your 
guarantor must either take corrective 
action or provide, within 7 days or 
other agreed upon time period, suffi-
cient funds for MMS to complete cor-
rective action. Such compliance must 
not reduce your guarantor’s liability. 

(6) If your guarantor wants to termi-
nate the period of liability, your guar-
antor must notify you and us at least 
90 days before the proposed termi-
nation date, obtain our approval for 
termination of all or a specified por-
tion of the guarantee for liabilities 
arising after that date, and remain lia-
ble for all your work performed during 
the period the agreement is in effect. 

(7) Each guaranty submitted pursu-
ant to this section is deemed to con-
tain all the above terms, even if they 
are not actually in the agreement. 

(d) Before the termination of your 
guaranty, you must provide an accept-
able replacement in the form of a bond 
or other security. 

§ 285.529 Can I use a lease- or grant- 
specific decommissioning account 
to meet the financial assurance re-
quirements related to decommis-
sioning? 

(a) In lieu of a surety bond, MMS 
may authorize you to establish a lease- 
, ROW grant-, or RUE grant-specific de-
commissioning account in a federally- 
insured institution. The funds may not 
be withdrawn from the account with-
out our written approval. 

(1) The funds must be payable to 
MMS and pledged to meet your lease or 
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