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Railroad Retirement Board § 219.23 

Subpart B—Evidence of Age and 
Death 

§ 219.20 When evidence of age is re-
quired. 

(a) Evidence of age is required when 
an employee applies for an annuity 
under the Railroad Retirement Act or 
for Medicare coverage under title 
XVIII of the Social Security Act. 

(b) Evidence of age is also required 
from a person who applies for a 
spouse’s or divorced spouse’s, widow’s, 
widower’s, surviving divorced spouse’s, 
parent’s, or child’s annuity under the 
Railroad Retirement Act, or for Medi-
care coverage under title XVIII of the 
Social Security Act. 

§ 219.21 Types of evidence to prove 
age. 

(a) Preferred evidence. The best type 
of evidence to prove a claimant’s age 
is— 

(1) A birth certificate recorded before 
age 5; 

(2) A church record of birth or bap-
tism recorded before age 5; or 

(3) Notification of registration of 
birth made before age 5. 

(b) Other evidence of age. If an indi-
vidual cannot obtain preferred evi-
dence of age, he or she will be asked to 
submit other convincing evidence to 
prove age. The other evidence may be 
one or more of the following records, 
with the records of highest value listed 
first: 

(1) Hospital birth record or certifi-
cate. 

(2) Physician’s or midwife’s birth 
record. 

(3) Bible or other family record. 
(4) Naturalization record. 
(5) Military record. 
(6) Immigration record. 
(7) Passport. 
(8) Selective service registration 

record. 
(9) Census record. 
(10) School record. 
(11) Vaccination record. 
(12) Insurance record. 
(13) Labor union or fraternal record. 
(14) Employer’s record. 
(15) Marriage record. 
(16) A statement signed by the indi-

vidual giving the reason why he or she 
cannot obtain other convincing evi-

dence of age and the sworn statements 
of two other persons who have personal 
knowledge of the age that the indi-
vidual is trying to prove. 

(Approved by the Office of Management and 
Budget under control number 3220–0106) 

§ 219.22 When evidence of death is re-
quired. 

(a) When evidence of the employee’s 
death is required. Evidence to prove the 
employee’s death is always required for 
payment of any type of survivor annu-
ity or lump-sum payment based on the 
deceased employee’s record. See parts 
216 and 234 for types of survivor pay-
ments. 

(b) When evidence to prove death of 
other persons is required. Evidence to 
prove the death of persons other than 
the empoyee is required when— 

(1) A claimant, who is eligible for 
survivor benefits, dies after the em-
ployee; 

(2) A residual lump sum (see part 234 
of this chapter) is payable and a person 
whom the employee named to receive 
all or part of this payment dies before 
the employee, or such person dies after 
the employee but before receiving his 
or her share of the benefit; or 

(3) There is reasonable doubt of the 
death of— 

(i) Any person who, if alive, has pri-
ority over the applicant; 

(ii) Any spouse whose death is alleged 
to have ended a previous marriage, if a 
later marriage in question cannot be 
presumed valid under state law; or 

(iii) Any person the termination of 
whose entitlement would increase pay-
ments to other entitled persons. 

§ 219.23 Evidence to prove death. 
(a) Preferred evidence of death. The 

best evidence of a person’s death is— 
(1) A certified copy of or extract from 

the public record of death, or verdict of 
the coroner’s jury of the state or com-
munity where death occurred; or a cer-
tificate or statement of death issued by 
a local registrar or public health offi-
cial; 

(2) A signed statement of the funeral 
director, attending physician, or offi-
cial of an institution where death oc-
curred; 

(3) A certified copy of, or extract 
from, an official report or finding of 
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